Máte, co jste chtěli!

17.04.2010 19:00

autor Hana Krylová - chs KRYLOV

Máte co jste chtěli

Něco podobného teď máte doma.Má to dlouhé ,kloubnaté nožičky,krysí ocásek,uši na tři facky a přemýšlivý pohled.

K elegantnímu krasavci,nebo krasavici má ještě dlouhou cestu a během ní bude muset nejen vyrůst,obrůst a přezubit,ale také se zařadit na správné místo ve své nové smečce.

A protože i tato larvička je už pravý chrt,stačila si vás ohodnotit,v tom lepším případě jako ňoumu,se kterým bude mávat jak si vzpomene.

Což je přesně to,čemu musíte zabránit dobrou ale hlavně důslednou výchovou.

Když vám mládenec (nebo mladice) vyvedou nejakou nepřístojnost poprvé,je to proto,že neví že se jedná o nepřístojnost.Jeli ovšem za to pokárán a potrestán,ví to už velice dobře a tak další pokusy jsou zkouškou vaší trpělivosti.

Například - pinďa přichází z předsíně,kde si vyhlédl skvělou bačkoru,která se bude báječně cupovat.Je to vaše oblíbená bačkora a tak mu jí nedáte v plen.Bačkoru vezmete,řeknete fuj a povelu dodáte důraz plácnutím přes zadeček.

Barzojek se urazí a na chvíli se  zašije pod gauč.Poté se tiše kamsi přemístí a za chvilku ho vidíte,jak si to šupajdí s vaší bačkorou kolem dveří,někam kde bude mít klid na práci.

Opakujete pokárání i trest a bačkoru vrátíte do botníku.Teď už záleží jen na tom,jak moc je malý rozhodnutý prosadit si svou.Ti poddajněší si obvykle pro další nášup nepřijdou.Jsou ovšem tací,u kterých popáté už mávnete rukou a řeknetesi - tak ať si ten blbeček tu bačkoru sežere,stejně je stará.

A to je ta největší chyba.Malý tyran právě vydobyl své první vítězství a proto bude ve stejném duchu pokračovat.Zpočátku to skončí tak,že budete mít na botníku petlici s visacím zámkem,což se ještě dá překousnout.Problém je v tom,že váš drobek poroste a s tím porostou i jeho nároky a požadavky na vaší podřízenost.Nakonec to dopadne tak,že si dáte na stůl oběd a barzojí výrostek se postaví proti vám a vrčením bude vyžadovat vaší porci.A to už není legrace.


S barzojem nic nepořídíte,když na něj budete uplatňovat nějaký dril.Nesnažte se donekonečna s ním opakovat nějaký nepotřebný cvik,ale za všech okolností buďte důslední.Zkrátka musíte mít poslední slovo,aby pochopil,že tady on přece jen šéfovat nebude.

Nepoužívejte v žádném případě násilí.Chrti jsou velmi citliví a nějakým neúměrným bitím vychováte vyděšeného agresivního jedince.Zvýšený hlas a přísný tón,spojený s lehkým plácnutím přes zadek stačí.Nikdy se nesmějte když pejska trestáte!Ona to není taková pitomost jak se zdá.Mnohdy psisko vyvádí takové skopičiny,že se tomu prostě smát musíte,ale přesto ho v jeho zájmu (nebo v zájmu cibuláku po babičce) musíte umravnit.

Vždycky předtím stáhněte tvář do přsného výrazu a hlas nalaďte výhružně.jinak byste totiž pejska strašně zmátli - psi ve smečce používají mimiku a postoje jako hlavní způsob komunikace.Štěně to tedy bude očekávat i od vás.

Jestli jste někde četli blbost o plácání štěňat složenými novinami,zapomeňte na to.Složené noviny za prvé) štěně zbytečně moc vyděsí,za druhé ) nemáte je vždy po ruce a trest má smysl jenom tehdy,přijde-li okamžitě.

Nemusíte se bát že se bude děsit vaší ruky.Dobře rozezná,kdy jde o pohlazení a kdy o jednu zaslouženou na zadnici.

Ale abych tu nepsala jen o trestání a nebyla za sadistu.Stejně důležitá součást výchovy je odměna.A protože barzojci jsou zištní,mají odměny rádi a tak s nimi obvykle pořídíte víc,než nějakým trestáním.

Až budete venku nacvičovat přivolání,nezapomeňte si vzít do kapsy mlsky.Moc nepočítejte s tím,že si vás štěně bude hlídat a držet se vás.Tak ve 4.měsících zjistí,že umí hodně rychle běhat a že by si tedy mohlo něco ulovit.A čtařměsíčního barzoje už nedoženete.Takže cvičte přivolání hned od začátku.Kdykoli štěňátko přiběhne,vychvalte ho a dejte mu mlsek.Pak ho zas nechte běhat.Samosebou v prostoru,kde se mu nemůže nic stát.Rozhodně s ním necvičte přivolání  na chodníku v centru města,poblíž silnice nebo železniční trati.Než dojdete na bezpečné místo,musíte mít štěně VŽDY na vodítku.

Používejte pro přivolání vždy stejné slovo a oslovení štěněte.

To samé - vždy stejné slovo v případě kdy páchá nepravosti.Ne jednou fuj a podruhé nesmíš.Vyberte si jedno a to používejte.

S domácími zvířaty se štěně seznámí snadno a naučí se,že patří do rodiny.To že ale bude respektovat vaší kočku,neznamená, že to bude platit i pro kočky ostatní.

Ale i k tomu se dá vychovat.

Co dodat závěrem.Výchova barzoje musí být důsledná a nenásilná.Když si na ni neuděláte čas,budete časem neštastní vy i pes.

Určitě jsem tady nestačila uvést všechno a tak nechám pod tímto článkem otevřené příspěvky,pro případné dodatky,nebo zkušenosti ostatních.

—————

Zpět