...Hloupý barzoj ?....

17.04.2010 19:03

Autor - Hana Krylová, chs KRYLOV

Hloupý barzoj...?

Barzoj je pes, kterého málokdo mine bez povšimnutí.A reakce lidí se různí..Poznámky typu "fuj,voblouk" mě nechávají celkem v klidu.Každý máme jiný vkus a já mám při pohledu třeba na buldoka také estetický šok.Pravda,jsem slušně vychovaná a tak si to "ježiš ten je hnusnej" řeknu jen v duchu. Co mě dokáže vytočit,jsou dva Z čeho lidé usuzují že je barzoj hloupý?

Většinou udávají dva důvody.Má malou hlavu a neposlouchá.Ta hlava mě vždy pobaví.Kdyby ti,kteří to prohlašují měli pravdu všeobecně,světu by vládli vorvani.I když možná ani ti ne,myslím že s poměrem hlavy k tělu jsou na tom ještě lépe termití bojovníci. Takže-barzoj má hlavu štíhlou,aerodynamickou a bez jakýchkoli nadbytečných dutin.To působí dojmem,že je hlava extrémně dlouhá s malou mozkovnou.Srovnáteli ale velikost mozkovny-jen mozkovny,bez očnic a nadočnicových oblouků,má barzoj stejný obsah,jako kterýkoli jiný pes srovnatelné váhové kategorie. Barzoj má totiž ještě jednu zvláštnost.Zatímco výškou se řadí mezi plemena obří,váhou  patří spíše mezi ta střední.


A co se týče té poslušnosti-je zvláštní,jak lidé měří jiným metrem sobě a jiným psům.Kdykoli čtu žebříčky inteligence psů,vítězí německý ovčák a na konci je chrt.Většinou afgánský.A proč?Protože Německý ovčák se rychle naučí splnit jakýkoli rozkaz.Byť byl sebepitomější a jeho splnění by mohlo psa stát život. Kdyby takto byla posuzována inteligence lidí,obsadila by první místo dobře vycvičená armáda.
Lidé kreativní a samostatně uvažující by vláli na chvostě.Albert Einstein by se na nás neusmíval z plakátů,protože kdo by si vyvěšoval plakáty hloupého a neposlušného tvora že? Kromě toho,to že je barzoj hloupý,se nikdy nedoslechnete od člověka,který má,nebo měl tu čest strávit delší čas s tímto ůžasným tvorem.Od takových lidí slyšíte - chytrý,mazaný přemýšlivý.......

Jak to tedy vlastně je? názory.První-chrt je hloupý a druhý-chrt potřebuje pořád běhat.To jsou totiž hluboce zakořeněné mýty,podobné tomu že se klíště musí vytáčet proti směru hodinových ručiček.

Barzoj je, jako všichni chrti pes lovecký.A lovil tím způsobem, že byl na zvěř naveden a vypuštěn.Do vlastního lovu člověk nezasahoval.Barzoj lovil zajíce,lišky ale hlavně vlky.Na vlka byla obvykle vypouštěna smečka-trojka. A každý druh kořisti měl jiný způsob úniku a na každý musel mít barzoj jinou taktiku lovu.Lov ve trojce byl nejnáročnější,protože zde spolu museli psi spolupracovat aby měli úspěch.Vlka asi za hloupého nepovažuje nikdo a psi kteří ho dokázali ulovit opravdu nemohli být tupci.A ti kteří byli,lov nepřežili,nebo skončili s těžkým zraněním.Takoví měli svůj osud zpravidla zpečetěn a i kdyby ne,rozhodně nezasáhli do dalšího chovu.

Barzoj není hloupý.Nemá rád dril a z jeho hlediska blbé rozkazy.Představa jak si barzoj střídavě sedá a lehá na povel je směšná.To určitě dělat nebude,rozhodně ne pokud po každém cviku nedostane dobrůtku.Jakmile dobrůtky dojdou,doporučí vám ať si blbnete sami,on že se jde prospat. Ale s dobrým a klidným přístupem se dá barzoj vychovat k solidní poslušnosti.


A co říci o představě že chrt musí neustále rotovat a běhat jinak trpí? Chrt je sprinter.Neuhání kořist klusem až do únavy,nestopuje ji dlouhou dobu.Rozběhne se za tím co vidí.Sprint je většinou relativně krátký a kořist která se dokáže ukrýt,nebo zaběhnout do porostu to má v suchu. Podobným způsobem loví gepard. Viděli jste někdy v nějakém dokumentu geparda,který neustále běhá a trénuje? Asi ne.Pokud se nepřesouvá z místa na místo,většinou se líně povaluje a šetří energii na lov.Stejně se chovají chrti.K vybití aktivity jim stačí poměrně krátkodobý sprint,jinak se nejraději povalují a spí.

Popravdě,jsou to jedni z nejméně aktivních psů jaké jsem poznala a línější jsou snad už jen perské kočky. Jistě že mladíci jsou čilejší,ale zpravidla je to přechází tak ve dvou letech.

A co říci závěrem?Barzoj není hloupý a není to pes který potřebuje nadstandardní pohyb.Hloupí jsou lidé,kteří takové věci tvrdí aniž by byli v obraze.Možná,kdyby se šli pořádně proběhnout,v hlavách by se jim rozjasnilo.

—————

Zpět