Chceme si koupit barzoje

17.04.2010 19:02

autor Hana Krylová - chs KRYLOV

Chceme si koupit barzoje

Barzoj - a koneckonců žádný chrt,nepatří do rukou člověka,který si na psovi chce léčit své osobní mindráky či nedostatky.Protože ale málokdo přizná,že nějaké mindráky nebo nedostatky má,buďte teď upřímní sami k sobě a ujasněte si,co od nového člena rodiny očekáváte.

Chcete psa, kterého vycvičíte k perfektní poslušnosti?Psa který vaše rozkazy bude očekávat a radostně je vyplní dřív než povel dozní?

Pak vám doporučuji Německého ovčáka.To je pes,který je k takovýmto výkonům vyšlechtěn a při dobrém výcviku,budou všichni vaši známí žasnout nad jeho výkony a poslušností.

Barzoje samosebou základní poslušnost naučíte.Ale o vašich rozkazech bude vždy přemýšlet a rozhodně se nebude producírovat jako cvičená opička.Spíš je pravděpodobné,že cvik,který jste ho naučili a perfektně ho provádí kdykoli jste spolu sami,před vašimi známými neudělá a bude na vás nechápavě zírat,co že to po něm vlastně chcete.

Chcete psa který na vás bude oddaně hledět a nedočkavě čekat kdy si ho všimnete a pohladíte ho?Psa který bude nadšený kdykoli tak učiníte a přilne k vám jak vteřinové lepidlo tak,že se ho nebudete moci zbavit?

V tom případě vám doporučuji Kavalíra.Ten splní vaše představy.

Barzoj vás milovat bude,ale projevy lásky bude šetřit.Vždy po příchodu domů vás uvítá,ale za chvilku si půjde po svých.Přijde si položit hlavu do klína,ale po minutě se sám odlepí a půjde si lehnout někam kde má klid.Ta minuta mu bohatě stačí na ujištění,že ho máte pořád rádi.

Chcete psa který bude střežit váš majetek movitý i nemovitý a případného zlodějě vypráská za hranici pozemku?

Tady doporučuji Kavkazáka.Dokonale splní vaše představy a naučí se lehce nevraždit ostatní domácí zvířectvo,včetně drůbeže.

Barzojovi  může být váš majetek ukradený a to doslova.Pokud ho případní zloději nebudou shazovat z gauče nebo pohovky,zkrátka pokud ho nebudou vyrušovat,nebude vyrušovat ani on je.Naopak,sám vám bude od majetku odpomáhat.Mobil zahrabe na zahradě pod keřem,protože neustálé vyzvánění ho otravuje.Ledničku vykrade,pokud jí neopásáte řetězem s visacím zámkem.Cokoli necháte na stole zkonzumuje,protože automaticky předpokládá že vy už nebudete.

Naučí se,nerdousit ostatní zvířecí členy vaší rodiny.Ale pokud se mu podaří dostat se mimo hranice pozemku,zardousí veškerou drůbež kterou potká a kočky které dožene.

Naučí se otevírat všechny dveře,lhostejno kterým směrem se otevírají a neoblafnete ho otočenou či uříznutou klikou,nebo koulí.Ani zamknutí na jeden západ není zcela bezpečné,necháteli klíč v zámku.

Půjčíte-li si nesehnatelnou knihu,videokazetu,cédéčko,můžete si být jisti že budou prozkoumány,přečteny a shlédnuty velmi pečlivě  a s trvalými následky.Můžete si za to sami,neměli jste si půjčovat nic od sousedů co mají toho protivného Amidora.

Chcete dostiháka?Poohlédněte se po greyhoundovi nebo vipetovi.

Barzoji sice dostihy běhají,ale nepříliš spolehlivě a bez valného nadšení.Velmi brzy zjistí,že dostihy spočívají v honění igelitu pořád dokolečka a to je moc nebaví.Trochu lépe jsou na tom s coursingy,tam se alespoň mnění směr běhu.

Chcete hračku pro děti? Kupte si jakéhokoli psa - v plyšovém provedení.

Barzoj se s dětmi snáší velmi dobře.Ale neustálé tahání a otravování z něj brzo udělá protivného morousa,který před dětmi bude v lepším případě prchat.V tom horším se pokusí převzít jejich výchovu,ovšem po svém.

Jaký by tedy měl být majitel barzoje?Rozhodně člověk se zdravým sebevědomím,kterého výše popsané vlastnosti a vylomeniny neuvrhnou do deprese a který po prvotním výbuchu a rozčílení zjistí,že vlastně všechno zavinil sám.MOHL přece řízky z linky uklidit a nebyly by sežrány.MOHL spravit plot lépe a nemusel by platit sousedům slepice.MOHL vyrobit poličku,která se dá vytáhnout ke stropu a na ní ukládat mobily,ovladače a různé další věci,snadno podléhající zkáze.

Možná se vám zdá,že trochu přeháním a líčím barzoje v příliš černých barvách.No,trochu ano.Všechny uvedené příhody se mi staly,ale během 30ti let a s různými psy-většinu malérů(i když ne všechny) vyrobila mládež a je pravda,že když máte barzoje jednoho,dobře ho vychováte a přetrpíte období puberty - která ovšem trvá nejméně do dvou let - získáte skvělého,nenáročného a nevtíravého společníka,jehož kouzlu docela určitě propadnete stejně jako já.


—————

Zpět